Foodhall in monumentaal pand aan Korenbeurs Arnhem stapje dichterbij by Atelier Spijker

694.jpeg

Jeroen Steenbergen en Armand Luneman midden in de verbouwing van het pand met trui waarop een foto van het plafond van het pand is gedrukt. © dg

Gelderlander | Marlies Rothoff 03-09-19

ARNHEM - De verbouwing van de Korenbeurs op de Korenmarkt is maandag van start gegaan. De initiatiefnemers Armand Lüneman en Jeroen Steenbergen zien het door de puinhoop heen al helemaal voor zich: een foodhall in het monument midden op het plein.

Eind vorig jaar spraken beiden de verwachting uit dat de foodhall in juli van dit jaar openging. Maar die verwachting was nattevingerwerk, zeggen Lüneman en Steenbergen nu.

Ze hadden toen niet kunnen voorzien wat het pand allemaal te bieden had. Ze werden naar eigen zeggen verrast met allemaal ‘cadeautjes’ in het gebouw. Zo kwam onder meer een oud plafond bloot te liggen, dat in het nieuwe plan behouden wordt. Dat zorgde er, onder andere, voor dat de foodhall later open gaat.

Plek voor dertien foodies

Beide ondernemers konden met het pand aan de gang nadat ze een wedstrijd van de gemeente voor de invulling van de Korenbeurs hadden gewonnen. Zij zijn nu van plan de foodhall in maart of april 2020 te openen. In het pand kunnen dertien ondernemers hun eigen plek krijgen. 

,,Het gaat om dertien ‘foodies’, die allemaal zowel een passie hebben voor lekker en bijzonder eten, maar die ook een passie hebben voor het pand en van elkaar willen leren.’’

Verzameling van bijzonderheden

Steenbergen vult aan dat de Korenbeurs een podium moet worden voor de koks, hun eten en hun ondernemingen. ,,Het moet een verzameling worden van bijzonderheden.’’

Met de foodhall willen ze ook samenwerken met de horeca-ondernemingen die al op de Korenmarkt zitten. De foodhall op de Korenmarkt is de tweede van Arnhem. Eerder dit jaar werd aan de Rijnkade al Foodhall Arnhem geopend. Die zien de heren niet als concurrent. ,,Ons concept wordt anders dan hetgeen daar is opgezet. We wensen hen al het geluk van de wereld.’’

Woningen in Vrouwenarbeidsschool aan Diepenveenseweg by Atelier Spijker

De voormalige Vrouwenarbeidsschool aan de Diepenveenseweg in vogelvlucht. De vroegere Vrouwenarbeidsschool aan de Diepenveenseweg. RIBW Overijssel heeft zijn oog laten vallen op de vleugel aan de achterzijde. Foto Gemeente Deventer © Gemeente Deventer

De Stentor | Bert Felix 08-05-17

In de vroegere Vrouwenarbeidsschool aan de Diepenveenseweg komen zestig appartementen. In het voorste deel gaat het om appartementen in de sociale huur, het achterste deel wordt waarschijnlijk verhuurd aan zorginstelling RIBW Overijssel

De gemeente Deventer is bijna rond met de verkoop van de school uit 1923. Het gebouw was met 1.250.000 euro een van de duurste gebouwen die te koop stonden in Deventer. Jasper van Zwam van de afdeling vastgoed van de gemeente wil in afwachting van de laatste handtekening niet zeggen hoeveel de nieuwe eigenaar, een Deventer vastgoedbedrijf, voor het gebouw wil neertellen. Buurtbewoners zijn maandagavond ingelicht.

Volgens Van Zwam van de gemeente is de verkoop een mooie kans om woningen te realiseren voor de doelgroep van het RIBW en voor Deventenaren die aangewezen zijn op een sociale huurwoning. De parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners komen allemaal aan de voorkant. In totaal worden dat er veertig.

Appartementen in monumentale ijzergieterij Deventer bijna klaar by Atelier Spijker

IJzergieterij-Deventer-wordt-appartementencomplex-Foto-RTV-Oost.jpg

Ijzergieterij Deventer wordt appartementencomplex © RTV Oost

RTV OOST | 09-03-2016

Wonen in het project 'De IJzergieterij' in Deventer is gewild. Van de 49 appartementen zijn er al 42 verhuurd. Volgende week wordt het project opgeleverd.

De appartementen zijn gemaakt in de oude modelmakerij van de Deventer ijzergieterij Nering Bögel. Het 3 verdiepingen hoge Rijksmonument aan de Emmastraat, is beeldbepalend voor de stad. Het is ontworpen door de plaatselijke architect J D Postma en gebouwd in 1928.

IJzergieterij failliet

Het is het vroegste voorbeeld in de stad van het zogenoemde 'Nieuwe Bouwen'. Het bakstenen kubistische gebouw valt onder de stijl 'Nieuwe Haagse School'. Toen de ijzergieterij failliet ging, werd het in de jaren '30 in gebruik genomen door Noury van der Lande, later AKZO en meest recent, het Kunstenlab.

Open karakter
Vaak is het lastig om Rijksmonumenten een nieuwe bestemming te geven, door de vele beeldbepalende elementen. "Dat was hier niet zo", zegt architect Steenbergen, die de nieuwe invulling heeft geschetst. "Het gebouw had een heel open karakter. De bepalende elementen die er waren, hebben we behouden."

Niks veranderd aan buitengevel

En het gebouw heeft veel van die elementen: "Dat zijn de gietijzeren kolommen op de bovenste verdieping, wat kamer en suite- deuren en twee laboratoriumkasten. Deze elementen hebben we in de publieke ruimtes teruggebracht. Aan de buitengevel hebben we nagenoeg niets veranderd. Het was relatief gemakkelijk om de appartementen in te tekenen, daar heeft mijn voorganger Postma goed rekening mee gehouden."

Volgende week oplevering
Nog niet alles in het pand is klaar. Toch moet er volgende week opgeleverd worden. "Dat gaan we redden", zegt architect Steenbergen. "Alles wat je nu ziet hebben we in vijf maanden gedaan, een enorm strakke planning. De laatste beetjes, dat komt ook nog wel goed." Hij verwacht dat ook de laatste zeven appartementen snel vergeven zijn: "Op zo'n plek, in het centrum, in een uniek gebouw, voor 700 euro per maand, welk jong stel wil dat nou niet!?